Yılda 1 sayı online yayınlanacak olan “Aras, Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi”,
Prehistorik dönemlerden Demir Çağının sonuna değin devam eden süreçte başta Türkiye, Güney Kafkasya, Kuzeybatı İran, Kuzey Mezopotamya ve bu alanlarla arkeolojik, tarihi, sosyal ve kültürel ilişki içinde olan bölgelerde yaşamış kültürleri araştıran, bu kültürlere ait maddi kültür kalıntılarını inceleyen ve tanıtan özgün ve yeni çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır.
Türkiye ile kültürel ilişki içerisinde olan Güney Kafkasya, Kuzeybatı İran ve Kuzey Mezopotamya’da gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırmaların yanısıra antropolojik ve dilbilimsel çalışmalar dergimizin kapsamını oluşturmaktadır.
1- Aras Türkiye Eski Yakındoğu Araştırmaları Dergisi’ne (Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies) gönderilen yazılarda en az 150, en fazla 200 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet ile yine Türkçe ve İngilizce olmak üzere 3-5 kelimeden oluşan Anahtar Kelimeler yer almalıdır. Ayrıca özetlerin başında Türkçe ve İngilizce başlıklar yer almalıdır.
2- Aras Türkiye Eski Yakındoğu Araştırmaları Dergisi’ne (Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies) gönderilen yazılar yazarın tercihine göre Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi birinde yazılabilir.
3- Aras Türkiye Eski Yakındoğu Araştırmaları Dergisi’ne (Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies) gönderilen yazılar, Times New Roman, tek satır aralıklı, 12 punto; fotoğraf ve çizimlerle beraber 30 A4 sayfasını aşmamalıdır.
4- Bibliyografik referanslar metin içerisinde verilmelidir. Ancak açıklayıcı ve daha fazla bilgi içeren dipnotlar sayfa altında 10 punto olarak yer almalıdır.
5- Yazılar içerisinde yer alacak fotoğraf, çizim ve harita sayısının 25’i aşmamasına özen gösterilmelidir.
6- Fotoğraf ve çizimlerin açıklamaları, ayrıca alıntı olanlarında kaynakları belirtilerek ayrı bir sayfada gönderilmelidir.
7- Dijital formatta gönderilecek görsel malzeme Adobe Photoshop TIFF/JPEG formatında gönderilmelidir.
8- Bibliyografik referanslar metinde, parantez içinde yazar soyadı, yayın tarihi ve gönderme yapılan sayfa olarak verilmelidir. (Ökse 2017: 35), (Schahner 2012: 45-48), (Çilingiroğlu-Erdem 2017: 123-137). Bibliyografik dipnot kullanılmamalıdır. Metnin akışını bozacağı düşünülen uzun açıklamalar sadece dipnotlarda verilmelidir.
9- Makale içerisindeki bibliyografik göndermeler makale sonunda ve aşağıda verilen örneklerdeki sitemde hazırlanmalıdır:
Çilingiroğlu-Erdem
2007
A. Çilingiroğlu - A. Ü. Erdem, “Ayanis Kalesi Kazıları, 2005”, 28. Kazı Sonuçları Toplantısı, 1, 123-137.
Ökse
2002
A. T. Ökse, “Sivas İli 2000 Yüzey Araştırması” XIX. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 2, 229-238.
Sagona
2017
A. Sagona, The Archaeology of The Caucasus: From Earliest Settlements to the Iron Age, Cambridge.
Özdoğan
2007
M. Özdoğan, “Çağdaş Düşünme Aracı Olarak Arkeoloji”, M. Alparslan - M. D. Alparslan - H. Peker (eds.), Belkıs Dinçol ve Ali Dinçol’a Armağan, VITA Festschrift in Honor of Belkıs Dinçol and Ali Dinçol, İstanbul, 569-575.
Radner
2017
K. Radner, “Economy, Society, and Daily Life in the Neo‐Assyrian Period”, E. Frahm (ed.) A Companion to Assyria, John Wiley & Sons, Hoboken, NJ, 209-228.
Seidl 2012
U. Seidl, “Rusa son of Erimena, Rusa son of Argisti and Rusahinili/Toprakkale”, S. Kroll - C. Gruber – U. Hellwag – M. Roaf – P. Zimansky (eds.), Biainili-Urartu: The Proceedings of the Symposium Held in Munich 12-14 October 2007, Peeters, 2012, 177-181.
Genç
2015
B. Genç, “Urartu ve Assur Arasındaki Kültürel İlişkiler ve Urartu‟nun Dönüşümünde Assur Etkisi”, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.
Internet Kaynakları aşağıdaki gibi verilmelidir:
URL 1 http://www.iranicaonline.org/articles/araxes-river
10- Yıllık olarak çıkan süreli yayınımıza verilecek makaleler, söz konusu yıl içerisinde Aralık ayında online olarak basılacaktır. Bu nedenle yazıların 1 Ekim tarihine kadar sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
11- Dergimize gönderilen makaleleri yayınlamama hakkımız saklı tutulmaktadır.
YAYIN ETİĞİ BEYANI
Aras Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi/Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır.
Araştırma Etiği
Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır. Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir. Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır. Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir. Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır. İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Dergiye gönderilen yazıların dergi kurallarına göre düzenlenmiş olması gereklidir. Dergi editörleri, yazım kurallarına uymayan yazıları yayımlamama veya düzeltmek üzere yazar/yazarlara iade etme yetkisine sahiptir. Aras Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi’nde / Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies yayımlanacak makalelerin yazarlarının TELİF HAKKI ANLAŞMASI FORMU’nu eksiksiz doldurarak, ıslak imza ile adresimize göndermeleri gerekmektedir. Çalışma Dergi’ye gönderildikten sonra, hiçbir aşamada, Telif Hakkı Anlaşması Formu’nda belirtilen yazar adları ve sıralaması dışında yazar adı eklenemez, silinemez ve sıralamada değişiklik yapılamaz.
Başvurunun yapılmasından, yazının yayımlanma aşamasına kadar geçen süreçteki bütün işlemler elektronik ortamda (https://dergipark.org.tr/tr/pub/tujanes) gerçekleşir. Herhangi bir yazının elektronik sisteme eklenmesi, çalışmanın yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir ve değerlendirme süreci başlar. Yazarlar yayımlanmak üzere gönderdikleri çalışmaların yayın haklarını, Iğdır Üniversitesi bünyesindeki Aras Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi’ne/Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies devretmiş olurlar. Aras Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi’nde / Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye ait olup referans gösterilmeden aktarılamaz, çoğaltılamaz ve dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayımlanamaz. Yayımlanan çalışmalar için yazarlara telif ücreti ödenmez.
Aras Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi’nde / Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies yayımlanmış yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir bilimsel, etik ve hukuki sorumluluk, yazar/yazarlara aittir. Bu hususta Dergi, herhangi bir hükümlülük kabul etmez. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir. Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör ve Hakem Sorumlulukları
Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
Dergiye gönderilen ya da yayına kabul edilen makaleler için bir işlem ücreti talep edilmemektedir.